AJA NAPA 2024

Aja Napa (Ayia Napa) nalazi se na jugoistočnoj obali, oko 40 km od Larnake, 8 km od Protarasa, u blizini rta Greko (Cape Greco). Najviša prosečna temperatura (maj – novembar) iznosi oko 30oC, dok temperatura mora oko 25oC.

Poznato je po predivnim belim peščanim plažama nosiocima plave zastave EU, zbog kristalno providne tirkizne vode i sadržaja koje nude. Pored porodičnog letovališta, ovo mesto je poslednjih godina postalo i „prestonica zabave“ sa preko 150 barova i diskoteka, pa je poznato i pod imenom „kiparska Ibica“.

 

Za nepunih desetak godina Aja Napa je od ribarskog sela postala veoma posećen turistički centar ostrva, sa novim hotelima duž kilometarske obale, sa nepreglednim belim peščanim plažama uz tirkizno more, sportovima na vodi, tematskim vodenim parkom. Ayia Napa je omiljeno letovalište i među ljubiteljima ronjenja.

ADAMS BEACH HOTEL 5 * KIPAR
FEDRANIA GARDENS 2* KIPAR
PIERRE ANNE HOTEL 3* KIPAR
ABACUS SUITES 4* KIPAR
VASSOS NISSI PLAGE 4* KIPAR
HOTEL NISSIBLU BEACH 5* AJA NAPA
NICHOLAS COLOR AJA NAPA
STAMATIA HOTEL AJA NAPA
ANONYMOUS BEACH – ADULTS ONLY 3*
Blue Harbor Boutique 4* Lux – AJA NAPA
Grecian Bay Hotel 5* – AJA NAPA
Chrysomare Beach Hotel & Resort 5* – AJA NAPA

PLAŽE U AJA NAPI

Nissi Beach

Plaža Nissi verovatno je najpopularnija na celom Kipru. Sastoji se od dve povezane plaže od kojih je jedna ogromna (velika gužva), a druga manja (mirnija, više ušuškana). Plaža Nissi je poznata po prekrasnom zlatnom pesku i kristalno čistoj vodi. Zaštićena je od vetra zbog čega gotovo nikad nema visokih talasa. Locirana je oko 3,5 km zapadno od centra Aja Nape. U centralnom i zapadnom delu plaže nalaze se stene, dok je na istoku čuveno malo ostrvce udaljeno svega 45 metara od obale. Na samoj plaži ima nekoliko restorana i barova, kao i smeštajnih kapaciteta za iznajmljivanje.

Makronissos Beach

Plaža Makronissos nalazi se na udaljenosti od 5 km od centra Aja Nape. To je zlatna peščana plaža sa talasima umerenog intenziteta. Plaža je prvobitno bila formirana kao skup manjih zaliva koji se protežu u različitim pravcima. Ovde postoje smeštajni kapaciteti za iznajmljivanje, restorani, kiosci i drugi objekti značajni za turiste. Takođe možete posetiti Nekropolis (drevni grad). Zapadno od nje nalazi se plaža Ayia Thekla.

Makronissos 1 Beach

Plaža Makronissos 1 ili “Mali Makronissos” nalazi se južno od velikog Makronissosa. Peščana je i sastoji se iz dve uvale sa idealnom atmosferom za opuštanje. Na ovoj plaži naročito uživaju deca zbog plitke vode koja se proteže nekoliko desetina metara u daljinu. Lako je doći do nje sa ulice “Nissi Avenue” (postoji i autobuska stanica), a u blizini se nalazi u Water Park.

Landa Beach

Landa je 400 metara duga peščana plaža koja se nalazi na pola puta između Nissi i Makronissos plaže. Među lokalnim stanovništvom poznata je i kao “Zlatna plaža” ili “Plaža Lanta”. Udaljena je oko 4 km od centra Aja Nape. S obzirom da je smeštena u uvali, dobro je zaštićena, ali nema prirodnog hlada. U okviru plaže se nalazi prostor za piknik, a do iste jednostavno možete doći pešice, pomoću bicikla ili automobila.

Agia Thekla Beach

Agia Thekla je predivna mala plaža koja je ime dobila po staroj crkvi koja se tamo nalazi. Udaljena je 6 km od centra Aja Nape. Duga je 300 metara, peščana je i nalazi se unutar posebne SPA (posebno zaštićeno područje) mreže “Natura 2000”. Na raspolaganju su ležaljke, suncobrani, kabine za presvlačenje, toaleti, a na njoj je moguće zabaviti se i nekim od vodenih sportova. U blizini plaže su restorani, kiosci i marketi. Do plaže se lako može stići pešice, pomoću bicikla ili automobila.

Konnos Beach

Plaža Konnos nalazi se na istoku Aja Nape neposredno do nacionalnog parka Cape Greco. Preciznije, smeštena je između Aja Nape i Parotarasa, a odlikuju je beli pesak i kristalno čista voda. Počev od Aja Nape, put ka Konnosu nudi izvrsne mogućnosti za neverovatne fotografije.

Limanaki (Pantachou) Beach

Plaža Limanaki je peščana i jedna od najbližih centru Aja Nape. U njenoj neposrednoj blizini nalaze se luksuzni hoteli, kao i restorani na otvorenom i snack barovi.