ZAKINTOS LETO 2024

Zakintos (grč. Ζάκυνθος, eng. Zante) najjužnije i treće po veličini ostrvo u Jonskom moru. Površine je oko 400 km kvadratnih, a dužina obale oko 123 km. Ime je ostrvo dobilo po sinu kralja Arkadije Dardanija. Tokom vekova ostrvo je bilo u sastavu Vizantije, Napuljske kraljevine, Turaka, Venecije, Francuske… Jedno vreme je u sastavu nezavisne Jonske drzave koja je obuhvatala jonska ostrva u jednu politicku celinu. U sastav savremene Grčke ulazi u drugoj polovini devetnaestog veka. Danas je to ostrvo sa veoma razvijenim turizmom, među omiljenim grčkim destinacijama za letovanje.

LAGANAS LETO 2024

Letovanje 2024

Zakintos je poznat po dugim peščanim plažama, kristalnom moru tirkizne boje, blagoj mediteranskoj klimi, vinogradima, maslinama, bogatom istorijskom i kulturnom nasleđu. Najveći je prirodni rezervat morskih kornjača Caretta-Caretta koje na plažama na jugu Zakintosa polažu jaja. Osim po prelepim plažama, Zakintos je poznat i po nezaboravnom noćnom životu, te stoga s pravom slovi za “party island”. Što se provoda tiče, prestonica Zakintosa je Laganas, poznat po brojnim noćnim klubovima.

Zakintos 2024

Ukoliko krenete put Zakintosa očekujte lepo letovanje. Voda je providna i čista, a more plitko i do 50 metara od obale.
Nalazi se na samo 8,5 km južno od Kefalonije, i na 9,5 km od Peloponeza. Zbog svoje geografske pozicije do njega se lako stiže kako sa drugih Jonskih ostrva tako i sa kopnenog dela Grčke.
Najpoznatija plaža na ostrvu je Navagio sa finim belim peskom, tirkiznim morem i poznatom olupinom broda, koja je i zaštitni znak Zakintosa.

Glavni grad Zakintosa je Zante, koji je smešten oko širokog i plitkog zaliva podno brda Bohali. Nakon zemljotresa i velikog požara iz 1953. godine grad je ponovo izgrađen u venecijanskom i vizantijskom stilu. Grad je poznat i po imenu Venecija juga. Ima izgled modernog naselja, sa zgradama ravnih krovova, na dva i tri sprata u čijim prizemljima se nalaze prodavnice i taverne. Većina ostrvske populacije koja broji oko 35.000 stanovnika živi upravo u ovom gradu. U gradu postoji mnoštvo hotela oko luke, ali plaža je ovde vrlo mala i stenovita pa često ovaj grad i nije uvršten u turističku ponudu agencija, već obližnji gradovi. Strata Marina je deo grada gde pristaju trajekti. Grad je kulturni centar ostrva sa velikim brojem impresivnih muzeja, a jedan od najpopularnijih je i Muzej vizantijske umetnosti koji je otvoren od utorka do subote od 08:30 do 15:00. Solomos muzej koji se nalazi u Platia Ayiou Markou sadrži kolekciju zapisa Dionyssiosa Solomosa i otvoren je od ponedeljka do subote od 08:30 do 15:00 i besplatan je.