Halkidiki Sitonija

Sitonija je drugi prst ili druga noga Halkidikija, kako je Grci nazivaju. Nalazi se između zaliva Toroneos, prema Kasandri, i zaliva Sigitikos, prema Atosu ili Svetoj Gori. I Sitonija kao uostalom sam Halkidiki obiluje prelepim dugačkim plažama i zelenilom, naročito borovinom, a za čisto more zaslužan je sam Egej. Sitonija je pun pogodak ako Vam je na letovanju pored plaža potrebno zelenilo i tišina pa Sitoniju zbog toga zovu park Halkidikija. Obalu okružuju tri planine Meliton, Peklaru i Itamos, najviša tačka je oko 800 metara, a obala je duga je preko 300 km. Sitonija je drugi krak Halkidikija i manje je komercijalno razvijena od Kasandre. Za razliku od Kasandre obiluje manjim uvalama koja se prosto moraju istražiti.

SARTI LETO 2024
TORONI LETO 2024
NEOS MARMARAS LETO 2024
METAMORFOZIS LETO 2024
NIKITI LETO 2024
KALAMICI LETO 2024

Hotelskog smeštaja ima manje nego na Kasandri i čini ga svega nekoliko velikih hotela, od kojih se luksuzniji nalaze u mestu Porto Karas. U većoj ponudi su stoga apartmani i sobe. Infrastruktura je razvijena, putevi su dobri i nisu zakrčeni, pa je poželjno imati auto ukoliko se odlučite za letovanje na Sitoniji.

Turistička zanimljivost Sitonije je da je poznata među turistima iz zapadne Evrope te je posećuje veliki broj Nemaca i Engleza. Sitonija je dosta šumovita i brdovita, u nizijama se nalaze maslinjaci, a u unutrašnjosti vinogradi i voćnjaci. Proizvodnja meda je karakteristična za ceo Halkidiki, a mesto Nikiti snabdeva više od pola proizvodnje.

Sarti

Sarti je među našim turistima najpoznatije letovalište na istočnoj obali Sitonije. Sadrži veliki broj malih hotela i apartmana za turiste. Velika atrakcija je peščana plaža Sartija koja je duga oko 2 km. Nezaboravni su zalasci sunca sa pogledom na dve hiljade metara visoku divlju planinu Atos.

Toroni

Toroni je mesto koje se nalazi na jugozapadnoj obali Sitonije. Plaža Toroni je duga oko 2 km, sa zlatnim peskom i plićacima u moru. Na rtu u zalivu Toronija nalaze se ostaci vizantijskog utvrđenja. Postoje još dve plaže Tristinika i Azapiko koje se nalaze na severnom delu Toronija. Obe su peskovite, ali tu ne postoje odmarališta i uglavnom ih posećuju kamperi.

Neos Marmaras

Neos Marmaras je nekada bio ribarska luka, ali danas najpoznatije letovališta na Sitoniji. Grad su nastanili Grci izbegli iz Male Azije iz mesta Marmaras i dali mu ime Neos tj. novi Marmaras. Gotovo trećina mesta na Halkidikiju nastanjeno je izbeglicama iz Male Azije 20-ih godina dvadesetog veka, otuda prefix Nea, Neos tj Novi. Plaže su posebno pogodne za decu jer je pesak prijatan i mek sa blagim padom ka moru.

Metamorfozis

Metamorfozis je potpuno okružen gustim četinarskim šumama i morem, zbog čega ima status vazdušne banje. Glavni ukras je prostrani, stoletni park a plaža je peščana i kilometrima duga. Na „dohvat ruke“, bez obzira na lokaciju izabranog smeštaja kod gostoljubivih domaćina, je i desetak taverni i restorana, nekoliko dobro snabdevenih marketa i prodavnica, ribarnica, pekara, rent a car agencija.

Nikiti

Nikiti je jedno od najstarijih sela na Halkidikiju. Izgrađeno je u tradicionalnom stilu i kuće su kamene, pa samo po sebi selo predstavlja turističku atrakciju. Pijaca radi petkom ujutru i tu se možete snabdeti lokalnim proizvodima. Plaža Nikiti je jako duga i uska, obala ima jako blag pad u vodu, a pesak je mekan i ravan.

Porto Karas je veliki hotelski kompleks nastao 70-ih godina dvadesetog veka, prvi je hotel sa pet zvezdica  u Evropi. U svom sklopu ima dve zgrade Meliton i Sitonija, marinu, maslinjake i vinograde, odakle proizvodi sopstveno vino i ulje.

Porto Koufo je najatraktivnije odmaralište na Sitoniji, nalazi se na samom jugu Sitonije. Predstavlja prirodnu luku. Plaža mesta je mala peskovita i šljunkovita.