PROTARAS 2024

Na 6 km od Aja Nape nalazi se Protaras, živopisno turističko mesto jugoistočne obale Kipra. Karakteriše ga mirno, kristalno čisto tirkizno i toplo more, zbog čega je pravi raj za za porodični odmor. Protaras je moderna turistička destinacija sa velikim brojem hotelskih kompleksa, restorana i kafića. Za razliku od Aja Nape, koja je čuvena po klubovima i noćnom životu, Protaras je mirnije mesto.

Brojne plaže u Protarasu su uglavnom peščane, od kojih je najpoznatija “Fig Tree Bay” (Zaliv smokve), svrstana u tri najlepše plaže u Evropi 2011. godine.

Interesantne za posetiti u Protarasu su crkve “Profitis Elias” i “Agioi Saranta” (druga je u pećini).

Na svega desetak minuta vožnje nailazi se na Nacionalni park Cavo (Cape) Greco sa jedinstvenom florom i faunom. Ova oaza mira i netaknute prirode smeštena je između Aja Nape i Protarasa.

SILVER SANDS BEACH 3 * KIPAR
CONSTANTINOS THE GREAT BEACH HOTEL 5*
Odessa Beach Hotel 4* Protaras
Anastasia Beach Hotel 4* Protaras
Penelope Beach Hotel 3*Lux
Tsokkos Beach Hotel 4*

PLAŽE U PROTARASU

Fig Tree Bay Beach

Fig Tree Bay je najpopularnija plaža u Protarasu. Zaliv je dobio ime po drvetu smokve koje se nalazi u blizini obale još od 17. veka. Kristalno čista voda i fini zlatni pesak čine je izuzetno atraktivnom, toliko da je na TripAdvisor-u svrstana među najbolje plaže u Evropi (treća najbolja evropska plaža u 2011.). Zbog izvanrednog kvaliteta vode i svih pratećih sadržaja nagrađena je Plavom zastavom. Na njoj postoji veliki broj restorana, barova, diskoteka…

Louma Beach

Plaža Louma nalazi se u blizini glavne ulice u Protarasu i odmarališta Pernera. Zbog svog finog zlatnog peska, kristalno čistog mora i okolo izgrađenog zaliva prevo je zadovoljstvo za sva čula. Do plaže se lako može stići pešice, pomoću bicikla ili automobila.

Vrissi Beach

Plaža Vrissi je na vrhuncu letnje sezone puna turista. Jedna je od najpopularnijih u Protarasu (Paralimni), i dobitnica je nagrade za prirodnu lepotu vode. Kristalno čista plava voda je plitka (idealno za porodice sa decom) i omogućava vam da vidite morsko dno sa svojim predivnim belim peskom. Vrissi plaža je podeljena na tri plaže: Vrissi A, Vrissi B i Vrissi C. Na raspolaganju su ležaljke, suncobrani, kabine za presvlačenje, toaleti, smeštajni kapaciteti, restorani, a na njoj je moguće zabaviti se i nekim od vodenih sportova.

Agia Triada Beach

Agia Triada je prelepa plaža sa neobičnim okruženjem – pored ribarske luke tu je i skromna mala kapela. Nalazi se u popularnom turističkom gradu Paralimni, a može se pohvaliti finim, zlatnim peskom i kristalno čistim morem. Do plaže se lako može stići pešice, pomoću bicikla ili automobila.

Kapparis Beach

Plaža Kapparis najdalja je u oblasti Protaras/Paralimni, a samim tim i najbliža turskom okupiranom delu Kipra. Nalazi se u blizini odmarališta Kapparis i vrlo je blizu glavne luke u Protarasu. Ova mala plaža je mirna i izolovana, sa finim peskom i kristalno čistim morem. Popularna je kod turista i lokalnog stanovništa, a od Međunarodnog aerodroma u Larnaki udaljena je svega sat vremena vožnje.