LIMENAS LETO 2024

Limenas, odnosno Tasos, je glavni grad  ostrva Tasos. Grci ga uglavnom zovu Tasos grad, jer Limenas  na grčkom u stvari znači „Luka Tasosa“. Smešten je na severnoj strani ostrva, u najzelenijem delu, okružen brdima sa gustom borovom šumom i maslinjacima. Iz glavne luke ostrva, a nove luke Limenasa, do kopnenog dela Grčke, odnosno Keramotija, stiže se za svega pola sata.

U gradu ćete, naravno, naći i poštu, policijsku stanicu, pekare, rent-a-car agencije, markete, među kojima je najveći Masutis iz poznatog grčkog lanca supermarketa.

VILA MERESI LIMENAS
VILA ELIA LIMENAS
VILA VERSA LIMENAS
VILA CASTELLETTI KINGS CASTLE LIMENAS
VILA VERA LILI LIMENAS
HOTEL PHILOXENIA INN LIMENAS
VILA PANOS LIMENAS
VILA ZANET / LIMENAS
VILA JANIS LIMENAS
VILA AFRODITI LIMENAS
HOTEL EGEO 2* TASOS / LIMENAS
VILA EDEM TASOS / LIMENAS
VILA VANA STUDIOS LIMENAS
VILA COSTALINA TASOS / LIMENAS
VILA V&N STUDIOS LIMENAS
VILA AMY LIMENAS
HOTEL LENA LIMENAS

GRAD LIMENAS

U gradu ćete, naravno, naći i poštu, policijsku stanicu, pekare, rent-a-car agencije, markete, među kojima je najveći Masutis iz poznatog grčkog lanca supermarketa.
Kad se prođe stara luka stiže se do glavne gradske plaže Limenasa. Plaža je peščana i uređena, sa postepenim ulaskom u vodu i naravno raznovrsnim beach barovima. Uz plažu su uglavnom smeštene starije kuće starosedelaca glavnog grada, dok su novije kuće i hoteli bliže novoj luci i plaži Sveti Vasilije (Agios Vasileios). U pitanju je nešto manja, peščano-šljunkovita plaža, sa dva sjajna bara.

PLAŽE U OKOLINI LIMENASA

najlepse plaze na tasosu

Najpopularnija plaža mesta Limenas se nalazi istočno i na dva kilometara udaljenosti od Limenasa i naziva se Makriamos što u prevodu znači „dugački pesak“.

Plaža je peščana, sa plitkim ulaskom u vodu. Plaža je oivičena bujnom vegetacijom.

Posle samo 400m od Mermerne plaže dolazite do plaže Porto Vathy. Na prvi pogled liči na Mermernu, ali je nešto uža i more nije baš tako bistro, jer se sa morskog dna sitan pesak zna podići. Obala je odlično uređena, uz odličan bar.

Oko kilometar napred nalazi se raj na zemlji, Vathi plaža. U pitanju je, još uvek, divlja plaža, uska i slabo posećena, sa sitnim peskom, okružena četinarskom šumom koja vodi daje predivnu smaragdnu boju.

Ukoliko nastavite putem možete doći do plaže Golden beach, ali vam ovaj put ne preporučujemo pošto je dosta loš i pun rupa. Ne preporučujemo ni put preko Panagije koji je nedavno probijen i vodi kroz kamenolom.

Međutim, do Golden beach-a možete stići nakon nešto više od desetak minuta vožnje magistralom iz Limenasa. Golden beach je veliki zaliv koji spaja Skalu Potamiju i Skalu Panagiju. Dugačak je 3km. Sitan pesak i veoma dugačak plićak karakteristika su i adut ove plaže. Preporučujemo da posetite središnji deo ove plaže jer je taj deo bez gužve i širi u odnosu na obode plaže koji su popularniji.

Još deset kilometara dalje, a ukupno 20-ak od Limenasa nailazite prvo na Kiniru. Dugačka i uska obala, tirkizno more, a morsko dno peščano, stenovito, kamenito… za svakog ponešto. Kinira nije posećena i na plaži se možete osamiti.

PARADISE BEACH

Dva kilometra posle Kinire nailazite na jednu od najlepših plaža na Tasosu, Paradise beach. Do plaže vas od magistrale vodi zemljani i strmiji put pa treba oprezno voziti. Parking postoji i uz plažu i uz magistralu. Plaža je sa veoma sitnim peskom i na obali i u vodi, a plićak dugačak nekoliko desetina metara. Raj i za decu i za odrasle. Na ovoj plaži ima povremeno talasa.

Teško je suziti izbor na istočnoj obali. Sve plaže (osim Kinire) bi trebalo obavezno posetiti.

VURNELIS

Druga gradska plaža u Limenasu nalazi se levo od pristaništa za trajekt gledano prema moru i zove se Ag. Vasilios ili Vournelis po hotelu koji se nalazi na njoj. Ova plaža je uska, sa krupnijim šljunkom i delimično uređena, ali može poslužiti samo onima koji su smešteni u njenoj blizini. Ne preporučujemo da je obilazite. Od strogog centra grada udaljena je oko 700m.

Ako od Limenasa krenete ka zapadu odmah na izlazu iz Limenasa nailazite na Tarsanas plažu. U pitanju je peščana plaža sa prirodnim hladom. Obala je uska sa sitnim peskom, a u vodi ima i plićaka. Ova plaža se nalazi tačno ispred hotela i restorana Tarsanas pa je na neki način poluprivatna.

Samo nekoliko stotina metara posle Tarsanasa dolazi Nisteri plaža. U pitanju je lepa peščana plaža sa nešto prirodnog hlada. Ova plaža se menja u zavisnosti od morskih struja, ali dno je uglavnom peščano. Na plaži obično nema gužve i uređena je.

Tri i po kilometra od Limenasa nalazi se plaža pod imenom Glyfada ispred istoimenog hotela. U pitanju je veoma mala, peščana plaža sa prirodnim hladom u zaleđu. Plaža je uređena.

LA SKALA

Četiri kilometra od Limenasa ka zapadu nalazi se La Scala plaža. U pitanju je mala plaža sa lepim morem, a poznata je po baru koji je odlično uređen i ima odličnu uslugu. Na ovoj plaži možete uživati uz muziku, prirodni hlad, luksuzne baldahine… Tu je i bazen za decu, pa ako želite da jedan da provedete u malo življoj atmosferi, La Scala je odličan izbor. Uz plažu postoji parking.

Oko 500m posle La Scale nalazi se mirna uvala Papalimani. Mala plaža sa restorančićem, ušuškana u zelenilo, sa sitnim peskom i smaragdnom bojom idealna je za mirno proveden dan na plaži. Morsko dno je peščano, a plićak zadovoljavajući za decu.

KAKO DO NAS – NAJKRAĆI PUT