STARA PLANINA 2023

Stara planina pruža jedinstvenu mogućnost za uživanje u netaknutoj prirodi. Čuvena je po strmim liticama, vodopadima, poljima šumskog cveća i bujnim šumama koji privlače posetioce tokom cele godine. Ako se izuzmu sami vrhovi gde vladaju oštri zimski uslovi, klima Stare planine umereno kontinentalna, što omogućava opstanak raznih biljnih i životinjskih vrsta.

Ovo je ujedno i omiljena destinacija biologa koji Staru planinu nazivaju ostrvom sa blagom. Postoje podaci o tome da na Staroj planini raste ogroman broj različitih vrsta biljaka od kojih mnoge pripadaju endemskim, pa to objašnjava zašto je ovo područje omiljeno istraživačima.

Lekovite biljke i pečurke se nalaze na svakom koraku, a o njihovoj primeni najviše znaju meštani okolnih sela koji su uvek radi da dočekaju posetioce, upoznaju ih sa zanimljivostima i preporuče smeštaj na Staroj planini.

APARTMANI SUNCE STARA PLANINA
HOTEL STARA PLANINA 4* STARA PLANINA
HOTEL BABIN ZUB STARA PLANINA
PLANINARSKI DOM MIDŽOR STARA PLANINA

Utočište najstarijih srpskih fresaka

Posetioci Stare planine ne propuštaju da posete neke od najlepših srpskih manastira smeštenih u podnožju ove planine. Manastir Svetog Onurfija na putu Pirot-Temska je sagrađen još u trinaestom veku i predstavlja utočište za mnoge putnike i hodočasnike.

Manastir Sveti Đorđe iz četrnaestog veka je prvobitno bio ženski manastir.

Dobroševski manastir, ili kako još nazivaju Poganovo, se nalazi u blizini Zvonačke banje, na putu Pirot-Dimitrovgrad. Izgrađen je u XIV veku, a njegovu posebnu vrednost čine očuvane freske iz XV veka.

Pešačke staze Stare planine

Za Staru planinu moglo bi da se kaže da je jedna od najlepših u Srbiji, makar onoliko koliko pripada našoj zemlji jer jedan njen deo nalazi se i u Bugarskoj. Botev je najviša tačka, ali u susednoj Bugarskoj, a u Srbiji je to vrh Midžor koji se nalazi na 2.169 metara nadmorske visine.

Stara planina postaje sve privlačnija i turisti je otkrivaju, pogotovo oni kojima je fokus na pešačenju i planinarenju. Dosta je pristupačna za ljubitelje ovih aktivnosti i nije zahtevna, dok su pešačke staze adaptirane.

KAKO DO NAS – NAJKRAĆI PUT

POVRATAK NA POCETNU STRANU