KIPAR 2024

Kipar je ostrvska država koja se nalazi u istočnom delu Sredozemnog mora. Ostrvo Kipar je dugo bilo raskršće između Evrope, Azije i Afrike.  Još uvek su prisutni mnogi tragovi drevnih civilizacija – rimske, vizantijske i venecijanske.

Letovanje na Kipru 2024

Kipar je treće po veličini ostrvo na Mediteranu. Sredozmena mediteranska klima, čini Kipar jednom od najtoplijih ostrva, sa izuzetno velikim brojem sunčanim dana tokom cele godine. Ostrvo Kipar je podeljeno na Grčki i Turski deo od 1974. godine: Republike Kipar na jugu i Turske Republike Severni Kipar. Grčki deo ostrva sa dužinom obale od oko 240km i mestima kao što su Aya Napa, Limasol i Larnaka privlače posebnu pažnju turista. Kako je Kipar dugo bio Britanska kolonija vozi se levom stranom. Kipar je jedna od najposećenijih destinacija u Evropi tokom letnjih meseci.

Poreklo imena ima više tumačenja, od grčke reči za čempres – kyparissos, po drugom od grčke reči kanu – kypros, ili po latinskom nazivu za bakar – Cuprum (Cyprium) čiji su se rudnici nekada nalazili na Kipru.

AJA NAPA
PROTARAS

Protaras

Nalazi se u jugoistočnom delu Kipra. Danas se razvio u lepo uređeno turističko mesto, koje krase tirkizno more i peščane plaže, od kojih je najpoznatija „Fig Tree Bay“. Protaras je izrastao u modernu turističku destinaciju, sa mnogobrojnim hotelskim kompleksima, restoranima i tavernama. Ovaj gradić je mirnije mesto, što ga čini idealnim za porodični odmor.

Aya Napa

Do pre 30 godina samo malo uspavano ribarsko selo, danas je najposećeniji turistički centar Kipra. Odlikuje se kilometrima hotela na nepreglednim belim peščanim plažama, tirkiznim morem i obiljem sadržaja na vodi, te predstavljasavršeno mesto za ljubitelje kupanja, sunčanja i sportova na vodi.  Aja Napa je poznata i kao centar turzma zamlade. Za one koji vole noćni život, pravo je mesto za letnje putovanje, jer uponudi ima mnogo restorana, kafića i noćnih klubova, koji goste drže budnim i uveselom raspoloženju do duboko u noć.

Limasol

Limasol je drugi grad po veličini na Kipru. Osim što je najveća luka u državi, Limasol je jedno od najpoznatijih letovališta ovog ostrva. Odlikuju ga duga šetališta u centru grada, uz samo more, bezbroj hotela i turističkih naselja, kao i odlična mesta za kupovinu. Zanimljivo je da se u njemu nalazi i srednjovekovni  zamak Lemesos, koji je bio mesto kraljevskog venčanja između Ričarda Lavljeg srca (kralja Engleske) i Berengarije od Navare, a danas je pretvoren u kiparski srednjovekovni muzej.

KAKO DO NAS – NAJKRAĆI PUT