EVROPSKI GRADOVI

Evropski gradovi
SARAJEVO
KAPADOKIJA
SOFIJA
ĈAROBNA ISTRA 5 NOĆENJA
ČAROBNA ISTRA 4 NOĆENJA
Beč
Budimpešta
Venecija
Rim
Prag
Pariz
Milano
Toskana
Atina
Barselona
Skadar – Drač – Tirana
ISTANBUL

Evropski gradovi

Sarajevo

Putovanje nije samo obilazak znamenitosti, to je promena koja ostavlja tragove u duši, duboke i trajne. O njemu je pisao nobelovac Ivo Andrić: „To je grad. Grad koji i dotrajava i umire, i u isto vreme se rađa i preobražava.”
Posle 10 upola s lukom, baklave i kafe sa ratlukom, šetajuči se kroz grad sa mnogo istorije (nekada burne, nekada mirne) dok se miris bureka (pite) meša sa mirisima jeseni, slušaćete mnogo priča i legeni koje će Vam urezati ovaj grad u sećanje. Sarajevo je grad sa kojim se treba saživeti i koji će Vam ostati u srcu.

Istanbul

Nije glavni grad Turske ali je najveći i predstavlja njen kulturni,istorijski i ekonomski centar. Sa blizu 14 miliona stanovnika Istanbul je jedan od najvećih gradova na svetu po broju stanovnika u gradskom području. Nalazi se na severozapadu Turske na površini od 5.343 km² i jedini je grad koji se prostire na 2 kontinenta, Evropu i Aziju. Poput Rima, izgrađen je na 7 brežuljaka na Bosforskom moreuzu koji spaja Mramorno sa Crnim morem. Sa oko 12 miliona turista u 2012-oj godini Istanbul je među top 5 najpopularnijih svetskih turističkih destinacija. Najveće atrakcije ovog grada nalaze se u njegovom starom istorijskom delu, čija se većina zdanja, muzeja i džamija nalazi na UNESCO-ovoj listi svetske baštine. Istanbul je grad sa najvećim i najbržim ekonomskim rastom u svetu.

Beč

Bec je jedna od najstarijih metropola u srcu Evrope, carski grad i mesto ukrštanja raznih kultura i uticaja. Jedno je od  najomiljenijih evropskih odredišta turista iz čitavog sveta pa se sa pravom može reći za Beč da je pravi poliglota.

Sa svojim arhitektonskim i kulturnim nasleđem, svojim šarmom i raskoši može stati rame uz rame sa Parizom i Rimom. Beč nosi i epitet muzičke prestonice sveta u kojoj su živeli i stvarali kompozitori – Mocart i Betoven, kao i epitet jednog od najznačajnijih kulturnih centara starog kontinenta.

Budimpesta

Budimpesta  – Prestonica „na lepom, plavom Dunavu“, grad na devet mostova, sa više od 1500 godina starom istorijom i kulturnim blagom, koje su brojne civilizacije ostavile za sobom, svrstavaju Budimpeštu u red najlepših glavnih gradova Evrope. Nekadašnji drugi centar moćne Habsburške monarhije.  Danas se prostire na dve obale Dunava, čiji delovi Pešta i staro jezgro Budima od 1987. godine čine deo UNESCO-ve svetske kulturne baštine. Ako ovome dodamo specijalitete poput gulaša, paprikaša, vino „Tokaji“, marcipan ili čuvenu štrudlu sa makom, nezaboravne noćne izlaske, kao i činjenicu da je ova prestonica jedna od najbližih nama, jasno je što je Budimpešta neizostavna destinacija na mapi više od 15 miliona turista svake godine.

KAKO DO NAS – NAJKRAĆI PUT