BUDIMPEŠTA NOVA GODINA 2024

Novogodišnja noć u Mađarskoj, zove se Silvester. Nova godina u Budimpešti se slavi u tradicionalnom stilu. Jedna od najposećenijih lokacija za doček Nove godine je Franc Listov Trg, sa širokom spektrom barova i kafana u okolini. Takođe preporučujemo višednevni provod na Vorosmarti trgu gde svetkovanje počinje 30. decembra i traje sve do 1. januara. Ovde se tradicionalno može videti velelepni vatromet u ponoć. Mađari su veoma vesela nacija, te tako ne čudi činjenica da se u većini kafana i lokalnih barova isključivo može čuti živa muzika kako na sam doček Nove godine, tako i danima pre i posle njega. Ljubiteljima reke, preporučujemo da prošetaju do Dunava i tamo uživaju u novogodišnjoj noći uz penušavo vino i prijatan restoranski ambijent.

BUDIMPEŠTA NOVA GODINA – 1 NOĆENJE
BUDIMPEŠTA NOVA GODINA – 2 NOĆENJA
BUDIMPEŠTA NOVA GODINA – 3 NOĆENJA
BUDIMPEŠTA NOVA GODINA – 2 NOĆENJA program 2
BUDIMPEŠTA NOVA GODINA – 3 NOĆENJA program 2
BUDIMPESTA POLAZAK 01.01.
BUDIMPESTA NOVA GODINA 3 NOCENJA PROGRAM 3
BUDIMPESTA 3 NOCI – PROGRAM 4

Ukoliko su vam bliži ruralni predeli preporučujemo da posetite okolinu Budimpešte i svratite u nekolicinu sela gde možete da vidite seoske novogodišnje običaje. Mađarska sela uoči Nove Godine ritualno spaljuju strašilo koje predstavlja žrtvenog jarca. Strašilo se zove Džek Strou, odnosno čovek od slame, koji predstavlja svo zlo koje se dešavalo u staroj godini. Interesantno je da se meštani najpre okupe oko njega, a zatim svi zajedno šetaju kroz selo dok ga na kraju ne spale.
Veliki broj zanimljivih tradicionalnih običaja i sujeverja su takođe vezani za proslave u novogodišnjoj noći u Mađarskoj.

NOVA GODINA 2024 – BUDIMPEŠTA

Uobičajeno je da se za doček Nove godine pravi mnogo buke kako bi se oterali zli demoni i duhovi. Takođe, Mađari ukoliko žele da budu srećni naredne godine treba da izbegavaju da šiju i peru veš to veče. Isto tako, nikako se ne preporučuje odlazak kod lekara 31. decembra, kako biste ostali zdravi cele naredne godine.

Običaj takođe nalaže da se ne uklanja i ne baca ništa iz kuće jer ćemo manjkati sa novcem. Poželjno je da prvi posetilac po Novoj godini bude muškarac, u suprotnom sreća neće biti na strani ukućana. Ujutru 1. januara treba se umiti hladnom vodom i sa crvenom jabukom kako bi cele godine bili jedri kao jabuka i zdravi. Postoje verovanja za buduće udavače, da u knedle ubace papiriće sa imenima željenih momaka. Te tako kako se prva knedla pri kuvanju izdvoji, taj muškarac će im biti muž. Mnogo je običaja i sujeverja u mađarskoj kulturi i tradiciji, a onima kojima se to dopada, pravo je vreme da to i iskuse ukoliko se odluče za doček Nove godine u Budimpešti.

OSTALE PONUDE ZA DOČEK NOVE GODINE POGLEDAJTE NA LINKU NOVA GODINA

KAKO DO NAS – NAJKRAĆI PUT