Halkidiki Kasandra – Leto 2024

Halkidiki je oblast koja se nalazi u severnoj Grčkoj. Pripada pokrajini Makedonija koja ja najveća kontinentalna administrativna jedinica Grčke. Prema severu Halkidiki je omeđen od ostatka Makedonije planinom Holomontas i sa dva jezera u ovom području: Volvi i Koronija. Sa južne strane je Egejsko more. Halkidiki je poznat po tri poluostrva koje Grci zovu tri noge Halkidikija, to su Kasandra, Sitonija i Atos, Sveta Gora. Oko ovih poluostrva obrazovala su se četiri zaliva, na zapadu Solunski zatim Toroneos, Sigitikos i na istoku zaliv Strimonikos u koji se uliva reka Strumica. Egejsko more u delu oko Halkidikija je prijatno i blago, povoljno za razvoj morskog turizma. Halkidiki zauzima površinu od oko 3.000 km2 sa oko 150.000 stanovnika, administrativni centar je grad Poligiros.

Najznačajnija mesta,  kao turističke destinacije su: PEFKOHORI,  HANIOTI , POLIHRONO , KALITEA , AFITOS , NEA KALIKRATIA , NEA FLOGITA..

HANIOTI LETO 2024
POLIHRONO LETO 2024
PEFKOHORI LETO 2024
KALITEA LETO 2024
AFITOS LETO 2024
NEA FLOGITA LETO 2024
NEA KALIKRATIA LETO 2024
FURKA LETO 2024
SIVIRI LETO 2024

Kasandra je prvi krak ili prst kako ga mi znamo tj. prva noga Halkidikija. Kasandra se hvali prelepim plaža i velikim površinama borove šume. Prepoznatljiva je zbog svojih širokih plaža, prijatnog mora, turističkh mesta gde su turisti uvek dobrodošli. Letovališta Kalitea, Polihrono, Hanioti, Pefkohori i Afitos nalaze se na istočnoj obali u zalivu Toroneos koji je ekološki zaštićen.

Kasandra je najpoznatija turistička destinacija Halkidikija. Najrazvijenija i više naseljena u odnosu na druga dva poluostrva, a posebno je značajna blizina Soluna koji se nalazi na nepunih sat vremena vožnje.  Na Kasandri su karakteristične plaže sa sitno belim peskom i kamenjem koje su obavijene redovima borova. Turistička odmarališta na Kasandri su većinom smeštena na istočnoj obali duž plaže od Kalitee do Pefkohorija. Na zapadnoj obali Kasandre za letovanje je najpoznatiji veliki hotelski kompleks i marina – Sani resort.

Infrastruktura na Halikidikiju je dobra, održavana i posebno prilagođena najvažnijoj delatnosti – turizmu.

Kako je Kasandra najbliža regija Solunu turistički se najpre razvila, pa nisu retki veliki kompleksi poznatih lanaca hotela i apartmana. I pored toga Kasandra nije izgubila svoju draž i uvek je zanimljivo zaći u unutrašnjost poluostrva među borovinu i zelenilo. Uvek je lepo posetiti mestašca kao što su Kasandrino ili Aja Paraskevi. Na nešto manje razvijenoj zapadnoj obali nezaobilazno je mesto Nea Skioni gde se svake godine održava festival girica, ali i prepoznatljiva crkva koja se nalazi na samoj obali obavijena legendom. Pored lokalne tradicije  najbolja stvar koju ćete doživeti na Kasandri su njene fantastične plaže od kojih preko 10 ima Plavu Zastavu koja obeležava najčistije plaže. U oblasti Kasandre postoje guste borove šume, maslinjaci kao i vinogradi.